Karob

Karob – zamiennik kakao

Po karob ze strony www.bee.pl chętnie sięga coraz więcej osób. Jest znanym zamiennikiem kakao, jest hipoalergiczny, ma mało tłuszczu, nie zawiera kofeiny i jest naturalnie słodki. Skąd pochodzi karob i jakimi właściwościami się odznacza?

Karob – pochodzenie

Karob, znany też jako chleb świętojański występuje dziko w regionie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej. Drzewo osiąga wysokość do 18 metrów. Jest gatunkiem drzewa zimozielonego i należy do rodziny bobowatych. Posiada owoce w formie strąków, wewnątrz których znajdują się nasiona. W sklepach zazwyczaj występuje w postaci proszku, który przypomina kakao.

Karob – właściwości

Karob odznacza się licznymi, prozdrowotnymi właściwościami. 100g produktu zawiera 280 kcal. W takiej porcji znajdziemy 0,65g tłuszczu, 0,29g kwasów tłuszczowych nasyconych, 42g węglowodanów, 40g cukru, 42g błonnika oraz 4,64g białka. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B, które m.in. odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pełnią ważną rolę w procesach metabolicznych i uczestniczą w procesie zamiany glukozy w energię. Karob zawiera także witaminę C, która podnosi odporność i poprawia przyswajalność żelaza. Znajdziemy w nim także witaminę A, odpowiedzialną za zdrową skórę oraz witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Karob zawiera także dużo minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor i magnez. Znajdziemy tutaj także związki przeciwutleniające m.in. kwas galusowy, flawan-3-ole czy katechina, które wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek, zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia. Karob jest produktem w pełni wegańskim i bezglutenowym. Chętnie sięgają po niego osoby, które są uczulone na kakao. Karob nie zawiera kofeiny, czego nie można powiedzieć o kakao.

Jak stosować karob?


Ze względu na pyszny smak karob ma liczne zastosowania w kuchni. Najprościej mówiąc sprawdzi się w każdej potrawie, w której użylibyśmy kakao. Idealnie pasuje do różnych wypieków, takich jak brownie, babeczki czy rozmaite ciastka. Świetnie sprawdzi się jako składnik słodkiej polewy czy lukru. Wiele osób dodaje karob do koktajli i owsianek. Wspaniale sprawdzi się jako składnik domowej czekolady na bazie oleju kokosowego. Można go użyć do naleśników, placuszków czy pancakes. Dzięki niemu nabiorą one przyjemnej, brązowej barwy. Pomimo tego, że jest głównie kojarzony ze słodkimi potrawami, niewielki dodatek karobu będzie się dobrze komponował także z wytrawnymi daniami. Łyżeczkę karobu można dodać do takich potraw jak chili sin carne czy do różnych zup i sosów.